БИЗДИН БРЕНДДАР

Тарыхый маалымдама

 

Колбаса жана колбаса өндүрүшүнүн узак тарыхы бар – дээрлик эки миң жыл. Балким, ошол байыркы убакта биз бүгүнкү күндө көрүп турган ар түрдүү формалар жана түрлөр болгон эмес, бирок өндүрүштүн жалпы өзгөчөлүктөрү дал ошол кезде калыптана баштаган.

Акыркы кылымдар бою колбаса жана колбаса заманбап адамдардын менюсунда эң маанилүү нерсе болуп калды. Колбасага окшогон тамак жөнүндө биринчи жолу байыркы гректердин «Оря» же «Колбаса» пьесасында кездешкен жана ал биздин заманга чейинки 500-жылы жазылган.

Славян сөзү колбаса (башында kъlb-) 12-кылымдан бери белгилүү; ал Новгород кайыңдын кабыгынын № 842 [1] документинде табылган, анда колбаса жөнөтүлгөн азыктардын тизмесинде көрсөтүлгөн. Балким бул сөз түрк тилдеринен киргендир: балкарча “колбаса”, “кол” – кол, “бас” – басуу, “баса” – басуу, б.а. кол менен тыгуу, түркчө күлбасты “көмөч казанга куурулган эт” дегенди билдирет. ”. Башка версия боюнча, калбаса деген сөз славян тамырынан келип, колобок сөзүнө байланыштуу. Үчүнчү версияга ылайык, «колбаса» сөзү еврей тилиндеги «кол басар» (כל בשר) сөз айкашынан келип чыккан, ал «бардык эт» же «бардык эт» дегенди билдирет.

Азыркы «колбаса» деген сөз латындын «salsus» деген сөзүнөн келип чыккан, туздуу дегенди билдирет. Балким, байыркы убакта бул термин кененирээк мааниге ээ болуп, биздин аң-сезимдеги колбаса жана колбасаны гана эмес, ошондой эле бардык туздалган же жөн эле консерваланган этти билдирген.

Анан этти муздак жерде сактоого мүмкүн болбой, колбасаларды (кайнатылган жана ышталган) бышыруу аны сактоонун жакшы жолу болгон.
Колбаса жөнүндө сөз Байыркы Греция, Вавилон жана Байыркы Кытай булактарында кездешет. Россияда колбаса чыгаруучу цехтер 17-кылымда пайда болгон.
Кылымдар өтүп, адамдар колбаса жасоо процессин барган сайын өркүндөтүштү. Ошентип, дүйнөнүн ар кайсы аймактарында географиялык жайгашуусуна жараша белгилүү бир климатка эң ылайыктуу болгон колбасанын ар кандай рецепттери пайда болгон.

Убакыттын өтүшү менен, белгилүү бир шаарларда жашаган адамдар даяр продуктыга укмуштуудай, эсте каларлык ысым берип, өздөрүнүн рецепттери менен келе башташты. Мындан тышкары, колбаса түрлөрү пайда боло баштады, кээ бир учурларда жана белгилүү бир адамдарга арналган.

Мисалы, «дарыгер» колбасасынын рецепти 1936-жылы иштелип чыккан, ал өкмөт мүчөлөрүнүн дасторконуна арналган. ГОСТ боюнча, «дарыгер» үчүн фарш арык чочконун эти (75%), премиум уй эти (25%), сүт жана жумурткадан турат.

Ошентип, коомдук тамактануу тармагында бизге абдан тааныш болгон колбаса жана доктордук колбасанын, чынында эле, ар кайсы өлкөлөрдө байыркы тарыхы жана көптөгөн атактуу туугандары бар экени белгилүү болду.