БИЗДИН БРЕНДДАР

Классикалык пицца

Пицца жасоонун жүздөгөн жана миңдеген жолдору бар. Бул чыныгы эл аралык тамак, ойлоп тапканы үчүн дүйнө неаполитандыктарга ыраазы болушу керек, ашпозчунун же үй кожойкесинин колу ыйык түрдө даярдап жаткан учурда улуттук, аймактык, ал тургай үй-бүлөлүк өзгөчөлүктөргө ээ болот. Ар бирибиздин пиццаны кечеде да, ар кандай ресторандарда да жегенге мүмкүнчүлүк болгон жана ар бир жолу, мен ишенимдүү айта алам, анын даамы ингредиенттер бирдей болсо да, өзгөчөлүккө ээ болгон.

Бирок чыныгы италиялык пицца деген эмне жана ал кайдан келип чыккан?

Бул тамактын, пиццанын, ойлоп табуудагы биринчилиги байыркы Римдин аскер башчысы Ликуллга, даамдуу тамакты жакшы көргөнгө таандык деген имиштер бар. Италиялыктарда «Ликулла майрамы» деген сөз бар, бул чыныгы тойбогондуктун майрамын билдирет. Албетте, бул чындыктын ишенимдүүлүгүн шектенбесек болот, анткени Байыркы Римдин убагында, Америкадан ачуучулар тарабынан алынып келинген помидорлор Италияда али өсө элек. Бирок ар бир италиялык бул эч кандай мааниге ээ эмес деп айтат, бирок Американын ачылышы пиццанын рецептин абдан байытты.

Башка изилдөөчүлөрдүн айтымында, пицца адегенде жакыр дыйкандардын тамагы катары белгилүү болгон, алар үчүн нандын, салаттын, жадакалса тарелканын ордун басып, кылымдар бою өзүнүн статусуна ыраазы болгон.

Бирок 18-кылымда томат пастасы жана зайтун майы кошулган жөнөкөй жалпак нан өзгөрүп, канондук өзгөчөлүктөргө ээ болгон. Дал ушул кылымда чыныгы неаполитандык пиццанын стандарттуу рецепти калыптанган.

Классикалык пиццаны жасоонун рецепти, бир жагынан, абдан жөнөкөй, бирок ошол эле учурда ашпозчунун өзүнүн жаратуусуна чыдамкайлыгын жана сүйүүсүн талап кылат. 1 кг унга 600 мл жылуу суу (мүмкүн деңиз тузун кошуп), 25 г сыра ачыткысы, 4 аш кашык зайтун майы кошот. Элеген унду дасторкондун үстүнө үймөккө салып, туз, зайтун майын жана мурда аз өлчөмдө жылуу сууга сунулган ачыткы кошобуз. Пиццанын камырын ийкемдүү, тыгыз жана пластикалык кылып жууруп алышыңыз керек. Андан кийин камыр идишке салынып, сүлгү менен жабылып, 2-3 саат ачытуу үчүн калтырылат. Ал көтөрүлгөндө, чөгөрүш үчүн кайра жууруш керек. Камырды кайра коюп, туура көтөрүлгөнчө күтө туруңуз (кеминде 1-1,5 саат). Андан кийин куймак тегерек формада жайылып жатат. Классикалык пиццаны толтуруу төмөнкү компоненттерди камтыйт: 3 ст. кашык зайтун майы, 250 г тазаланган помидор, 3 чоң тиштери сарымсак, туз жана калемпир. Духовканы 220 градуска чейин ысытыңыз. Камырдын үстүнө бир аш кашык май куябыз. Помидорду 4 бөлүккө кесип, уруктарын алып салыңыз. Жашылчаларды туурап, суусундукка коё бериңиз. Камырдын бетине жайып коёбуз. Сарымсакты майдалап туурап, үстүнө помидордун катмарын себелеп, үстүнө сырды салабыз. Сезон. Май менен тамызыңыз. Камыр бир аз кызарганга чейин духовкага 20 мүнөт коёбуз.

Бирок неаполитандык пиццанын канону өтө катаал болгонуна карабастан, бул тамактын узак саякаттары аны абдан демократиялуу кылды. Адатта, тамак бышыруу учурунда муздаткычтан алынышы мүмкүн болгон нерселердин баары колдонулат: ар кандай эт, жашылча, козу карын, жумуртка, деңиз азыктары, бирок пиццаны пиццаны жасай турган толтуруунун милдеттүү кошумча шарты – бул пиццанын болушу. сыр.

Айтмакчы, бул кереметтүү тамактын келип чыгышы жөнүндө дагы бир нече сөз. Анын бүткүл тарыхында неаполитандыктардын пиццаны ойлоп табуу укугун талашууга аракет кылган жападан жалгыз адамдар канондук пицца үчүн өздөрүнүн рецептин ойлоп табышкан жана алардын ойлоп табуусу алда канча даамдуу деп ырасташкан Миландын тургундары болгон. Бирок, азырынча тарыхый адилеттүүлүк болбосо, эң чоң атак-даңкка ээ болуу укугу неаполиттиктерде калууда. Даамдарга келсек, өзүңүздөр билгендей, алар жөнүндө эч кандай талаш-тартыштар жок, балким, бул суроого жооп берүү үчүн Неаполго да, Миланга да барып, өзүңүзгө ылайыктуусун табышыңыз керек.