Колбаса – туз, татымалдар жана кошумчалар кошулган фарштан кабыгы бар же капсыз жасалган жана даяр болгонго чейин бышырылган жогорку аш болумдуу тамак-аш азыктары.
Байыркы Грецияда майда колбасалар жана чочко этинен жасалган фарш ашказандар тойлордо закуска катары кызмат кылган. Байыркы Римде кайнатылган колбасалар, майда ышталган колбасалар, шакекчелер жана чынжырлардагы чочко этинен жасалган колбасалар белгилүү болгон. Акыркы миң жылдыктын орто кылымдарында колбаса сүйүктүү тамак болуп калды. Бышырылган колбасалар (анын ичинде колбаса жана майда колбаса), жарым ышталган, ышталган, ышталган кайнатылган, боор, шишкебек жана желе бар. Чийки зат катары арык уйдун эти, чочконун эти, чочко майы, азыраак болсо да козу менен канаттуулардын эти саналат. Жылкы эти кеңири таралган тамак-аш продуктусу болгон аймактарда жылкынын этинен колбаса жасалат. Колбасанын даамын жакшыртуу кант, жыпар жыттуу заттарды, чөптөрдү кошуу менен да ишке ашат. Эттин кызыл түсүн сактап калуу үчүн натрий нитритинин начар эритмеси киргизилет. Колбасага белгилүү бир форма берүү жана зыяндуу тышкы таасирлерден коргоо үчүн кабыкчалар колдонулат: ичеги жана жасалма.